Om kenneln

Kennel CAMTRELL

 

Uppfödning av Golden retrievers

Golden retrievern

som ras

En golden retriever är alltid glad, och deras viftande svans är ett signum för rasen. De älskar alla människor och utgår ifrån att alla älskar dem. Det är en mycket trevlig familjehund som är snäll, lättlärd och vill vara till lags. De gillar att vara ute i alla väder och busar gärna både i vatten och i snö. Även lerpölar går bra!

 

Eftersom det är en apporterande fågelhund så bär de gärna alltid något i munnen. De är samarbetsvilliga och kontaktsökande vilket gör det roligt att träna med dem. En golden är mycket social, klok och en härlig kompis för alla åldrar. Det är en allsidig hund som kan användas för lydnad, agility, kantarellsök, viltspår, servicehund, utställning och apportering. Dock är det nog deras stora vattenpassion som är det mest utmärkande för rasen!

Utdrag ur rasbeskrivningen

Golden retriever kommer från gränstrakterna mellan England och Skottland och dess ursprung kan dateras till senare delen av 1800-talet. Aveln har syftat till att skapa en ras med utpräglad apporterings- och arbetslust, lyhördhet och intelligens samt följsamhet och vänlighet. Dessa egenskaper har säkert bidragit till att rasen rönt en sådan stor popularitet som familjehund.

Som ägare till en golden retriever bör man vara aktiv och avsätta mycket tid för motion, dressyr och aktivering. En golden tycker om att få känna sig nyttig och samarbeta med sin ägare. De flesta trivs allra bäst då de får använda sin näsa och apportera.

Golden retrievern är en ”allroundhund” och kan även lämpa sig väl för både lydnadsdressyr, viltspår, bruksgrenar som sök och spår, agility, flyball, kantarellsök och mycket annat. Men även mer vardagsbetonade övningar kan göra en golden retriever nöjd med livet. Att leta rätt på ”borttappade” föremål på promenaden eller att söka rätt på någon av familjemedlemmarna som gömt sig i skogen fyller i princip samma funktion. Resultatet blir en harmonisk hund som känner sig nöjd med tillvaron.

 

  • En golden är alltid glad
  • Vänlig mot alla
  • Mycket lättlärd
  • Både pigg och lugn
  • Mångsysslare
  • Vattenpassion

Kennel Camtrell

 

Vi bor i natursköna omgivningar i utkanten av bokskogen utanför Torna Hällestad (nära Lund). Kenneln har fem vuxna golden retriever tikar och en avelshane, Darcy. Vi har en mindre uppfödning med en eller två kullar om året. Inomhus bor de vuxna hundarna hos oss som familjemedlemmar och valparna bor alltid i köket.

 

 

 

 

 

Här syns till vänster en valpkull våren -09 med elva stycken valpar som Kate är mamma till. Nedan är en valpkull från 2011 som Kates dotter Apple är mamma till. Det blev sex valpar i den kullen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi bor i ett gult trähus med gott om plats för hundarna i en härlig miljö. Hundarna har en stor skogstomt

på 3000 kvadratmeter att leka på. Eftersom vi bor mitt i bokskogen som gränsar till Skrylle naturreservat

finns det många fina gångvägar att vandra på med hundarna. Det bästa våra golden vet är när vi åker

ner till en sjö i närheten och de får bada. De bara älskar att simma och leka i vattnet. Att få hämta

apporter som vi kastar ut är höjdpunkten!

 

VÄLKOMMEN TILL OSS!